Ekonomisk demokrati är viktigare än någonsin

Den som är satt i skuld är inte fri. Dessa ord formulerades av Ernst Wigforss. Han som var en hantverkarson kom att bli Tage Erlandes främsta idéspruta. Ord som frihet, jämlikhet och solidaritet myntades av denna man. Arbetslinjen och socialpolitiken var medlen.

Ernst Wigforss funderade över problem kring ekonomisk demokrati. Det vi idag kallar för omfördelning. Om jag fick tag i dessa böcker skulle jag gärna läsa ”Materialistisk historieuppfattning och klasskamp” (1908), ”Industriell demokrati” (1923), ”Socialism i vår tid” (1952), ”Efter välfärdstaten”(1956) och inte minst ”Provisoriska utopier” (1958).

Eller tänk om jag hade fått vara med och lyssnat på Ernst Wigforss seminarium som han höll i Norge i slutet av 40-talet. Ekonomisk demokrati var för honom ett sätt att faktiskt skilja mellan mål och medel. Insiktsfullt beskriver han att vad som är medel för en person kan vara ett mål för någon annan. Företagande och äganderätten är ett sådant exempel. För om företaget inte kan skydda sina investeringar, varför ska man då satsa pengar på ett projekt?

Finns det en risk för att vi helt har glömt bort varför den offentliga sektorn finns? Varför den offentliga sektorn behöver en försvarare? Inte bara folket? Bakom den offentliga sektorns uppbyggnad ligger grundläggande värden som är förknippade med – just det ekonomisk demokrati. Vi inser att det finns en nytta med ett gemensamt ägande och inte minst ett gemensamt arbete. Det är helt enkelt förnuftigare och mer effektivt. Genom det gemensamma offentliga skapas förutsättningar för drömmar.

Den socialdemokratiska modellen ger oss helt enkelt en möjlighet att leva ett värdefullare liv. Drömmen om det goda samhället är i allra högsta grad förknippat med alla människors rätt att växa. För vi har ett behov. Det är ett behov av frihet, obundenhet, att få synas och vara självständig. Egot är centralt i varje människa. Lika stort är behovet av att samarbeta. Ett samarbete där ett mål nås.

 Demokrati betraktas ofta som något bra. Demokrati är inte något som är lätt. Det krävs en kunskap om hur kompromisser uppnås och inte minst kräver det parter som är bereda att kompromissa.

Ekonomisk demokrati innebär att vi använder våra skatter för att omfördela. Det innebär att vi har ett välfärdssystem där medborgare ges utrymme att tycka och diskutera. Ökad inkomstklyftor leder till att diskussion inte längre kan föras. För om vi inte förstår varandra hur ska vi då kunna hitta lösningar på gemensamma problem?

Ja, jag önskar att jag hade läst dessa böcker och att jag hade varit närvarande när Wigforss höll sin föreläsning i Norge. Det sista går inte. Däremot är det kanske inte helt omöjligt att på vägen hitta böckerna. Om inte annat kanske jag har möjlighet att få lyssna på Ingvar Carlsson och Jan Eliasson när de den 30 januari kommer att diskutera Olof Palmes gärning. Om inte annat så kanske man får se vem som blir årets Wigforss-stipendiat.

Bloggat: Martin Moberg – om vikten att ta det långsamt,  Staffan Lindström om en undran om framtiden i medierna,Roger Jönsson om är socialdemokraterna ett relevant parti för väljarna?, Ulf Bjereld snabbt eller långsamt

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Media: (Tack Martin:-) Media: SocialdemokraternaArbetarbladet 12Värmlands folkblad 12,Dagens ArenaÖstran 123LänstidningenDala-demokraten 123,Sydöstran 12Piteå-tidningenFolkbladet 12Norrländska socialdemokratenSR 123456Ab 1234567SvD 123456,AllehandaExpr 12345678KvP 12DN 123456GP 123,SVT 1234567Nyhetskanalen 1234

John Wigforss
Ernst bror Johan som var en fantastisk skribent
Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s