Landet lagom

En gång i tiden var det lätt att bli hjälte. En hjälte som gjorde saker och ting bättre för andra. Idag är det svårt att få den statusen. Det fanns en tid när alla engagerade sig i samhället. Folket var i rörelse och diskussionerna gick höga. Den svenska modellen var ingalunda enkel att ta fram. Det var många hårda strider och flera som var skeptiska till att forma landet efter vad som då kallades för ekonomisk demokrati.

Det sociala välfärdsarbetet har sitt ursprung från USA:s Östkust. Unga välutbildade människor flyttade in i de fattigare områdena (getton). Det var det första steget till förändring och förbättring. För när situationen blev tydlig och människor synliggjordes kom också kampen för den sociala välfärden att påbörjas. Kampen mot orättvisor, nepotism och inte minst korruption. Det var i slutet på 1800-talet inte lätt att vara arbetare eller för den delen medelklass. Ur detta växte sig också många olika rörelser och riktningar.

På något sätt är det kanske alltid lite lättre att hålla ett avstånd. Det var något som socialdemokraterna diskuterade. Formerna för samverkan var ingalunda lätta. Trots det hittade man en väg. Den svenska modellen diskuterades flitigt. Efter första världskriget var det alltfler som i USA ansåg att Sverige var ett land där kapitalismen faktiskt fungerade. Journalisten Marquis W. Childs’  skrev en bok ”Sweden: The Middle Way” där marknaden faktiskt fungerande. Monopolen som höll på att trasa sönder den amerikanska marknaden skapade konflikt.

I Sverige verkade som om marknaden faktiskt fungerade. Just den offentliga sektorns uppbyggnad hade en positiv påverkan. Det gemensamma ägandet skapade ett engagemang och en stolthet. Men det skulle också kunna beskrivas som en utgångspunkt för hederlighet som ett resultat av en välfungerande myndighetsstruktur. Det fanns en vilja att samarbeta för att få samhället att fungera. Child menade att grunden för detta var vår visdom. Att ständigt justera, kompromissa för att möta det som verkade vara verkligheten. (Scandinavian Journal of History Vol. 34, No. 3. September 2009, pp. 264–285)

Det där är stora ord för mig. Det betyder något och handlar om den svenska tigern. För någonstans på resan har den svenska tigern blivit rejält skadad. Här anser jag att vår socialdemokratiska politik har ett stort syfte att fylla.

Välfärden är viktig. Den svenska tigern likaså. Makten är visserligen tjusig – men viktigast för oss alla är att läka såren. Vi ska se verkligheten för vad den verkar vara. Justera och kompromissa för att vi som svenskar ska åter igen vara ett land som framstår som en god modell för ett samhälle.

Vi är speciella och vi ska fortsätta att verka för det. Därför efter att ha läst flera konstruktiva förslag på hur processen för socialdemokratin skulle kunna se ut vill jag bara säga – läs och ta tillvara på dessa goda tankar. Kompromissa och var ödmjuk inför hur verkligheten ser ut hos era medlemmar och framtida väljare. Gå ut och prata politik. Ta den långsamma vägen och utbilda oss i era visioner. Låt oss få debattera med er om vår verklighet.

Titt- och lyssnarvärt: Paul Ronge i TV4, Anna Ardin i radiointervju

Bloggat (Tack Martin) Martin Moberg om att vara objuden, Peter Högbergs tipslista, Johan Westerholm om den inre belutsprocessen, Viktor Tullgren om att se på V – en öppen process behövs, Erik Laakso om att det måste gå både snabbt och långsamt, Mediebruset om Aftonbladets rösträkningsmiss i VU, Annarkia om vem vågar…, Peter Johansson om bingo för journalistföraktet, Johan Westerholm om ett vägval, Anders Svensson om vilka som orsakade Juholts avgång, Jinge om en ledare för S som han skulle gilla, Alliansfritt Sverige om Reinfeldt som ertappas med nya osanningar, Enn Kokk om det finländska presidentvalet, Krassman om att Håkan Juholt gjorde rätt och media allt.

(tack Peter) Media: AbAb2ExpDNSvDSvD2SvD3SVTSRSR2GPDIFredrik Pettersson ersättare i den gamla valberednignen uttalar sig i SR Sörmland.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


One Comment on “Landet lagom”

  1. […] ab12 gp dn1 svd1 ex1 Lästips: annarkia, 1, 2, sputchi, claes, lasse, 1, 2, fredrich, labrat, 1, 2, parkstugan, varghjärta, skp, zaramis Tags: Aftonbladet, Högerpolitik, Journalistik, […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s