Valfrihet Carl Bildt är inte samma som frihet

Ikväll ska jag hålla i en studiecirkel. Vi ska prata om vikten av att ha värderingar. Värderingar som handlar om vad vi vill, önskar och förväntar oss. Det där med att veta vad vi önskar är inte alltid självklart. Inte heller vad vi vill och om vi inte vet vad vi vill eller önskar då är det lätt att styra våra förväntningar.

Ibland kan också våra önskningar och förväntningar begränsa oss. Det kan leda till att vi säger saker som att ”det finns ett hat mot företagande”, som Carl Bildt gjort idag. Hur han får ihop det rent logiskt övergår mitt förstånd. För inte finns det ett hat mot ett sunt företagande? Snarare tvärtom. Företag som blomstrar har en god uppfattning om stämningsläget på marknaden och dess möjliga förväntningar.

I takt med att vi blivit alltmer fokuserade på miljön har också diskussionerna om vad som är långsiktigt bra för samhället blivit en viktig fråga. Det är inte i sin ordning att driva ett företag på ett sådant sätt att det skadar samhället. Det kan göras på många olika sätt. Inte bara genom att förstöra miljön utan också genom att undergräva människors frihet, jämlikhet och inte mint rätt att få växa för att åter igen bidra till samhället.

Samhället kräver en balans. Frihet under ansvar och inte alltid nödvändigtvis frihet som är sprunget ur kraften och makten. Det krävs därför företag som har ett förhållande även till samhället.

Kanske är det här Carl Bildts tankegroda är. Han menar att eftersom ingen har emot att de finns bensinstationer så har vi inte rätt att kritisera företaget som ser till att de finns bensin. Åter igen blir det en fråga om att den som är bakom inte har något ansvar. Företaget levererar bara vad konsumenten vill ha.

Här har vi frågan om vems frihet som ska inskränkas. Ta tex rökförbudet. Det inskränkte rökarnas rätt att röka på restaurang och så även hos vissa arbetsgivare. Den individuella friheten blir inskränkt för att öka icke-rökarnas frihet att slippa andas in farliga ämnen. På samma sätt är det viktigt att vi faktiskt har företag som är beredda att värna samhällets framtida frihet. Inte som Carl Bildt hävdar frihet för företaget att göra vad de vill för att tillgodose konsumenters valfrihet eller begär för bensinstationer.

Valfrihet är inte samma som frihet. Valfrihet är rätten att välja i ett sortiment som tillhandahålls. Frihet är att kunna göra vad vi önskar utan att för den skull skada någon annan. Som att njuta av stjärnhimlen eller en promenad utan att luften är fylld av föroreningar.

Kanske är det för att Carl Bildt har intressen som gör att dagens regering inte längre anser att miljöpolitiken är viktig. Kanske är det därför som det viktigt att rea ut framtiden genom att inte satsa på ett miljövänligt och hållbart samhälle. Föresten Carl Bildt så tycker jag din fru är riktigt duktig på miljöarbetet. Det vill jag ge henne en eloge för. Matsvinn är nämligen också något som inte är bra och viktigt att fortstätta att fokusera på.

Nej, det är farligt att blanda ihop frihet och valfrihet. Här är jag överens med Bengt Göransson som får sista ordet.

Bloggat: Martin Moberg om skolan och jag funderar på vad priset är för valfriheten, Socialdemokraternas hemsida om du vill påverka, Alliansfrittsverige om miljödrabblet,  Lena Sommerstad om att mordernisering är inte mer marknad, Erik Laksso om partiledarskap, Krassman om media och hur de konsumerar politik (en bra artikel som beskriver medias konsumtion av politik, valfriheten)

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligenKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s