Doktorn ordinerar – en baskurs i demokrati

Vi är Sveriges största parti och glädjande nog ökar antalet medlemmar. Däremot har vi flera saker som vi som parti behöver fundera över. Det socialdemokratiska partiet sägs vara i kris, men vems är problemet? Vem är det som ska lösa krisen? Svaret för mig är självklart. Det är partiets medlemmar som måste ha viljan att förnya partiet.

I vår förening har vi bildat en studiecirkel – den handlar om vad socialdemokratin är. Här håller vi nu på att lära oss hur vi ska göra för att bli ett bättre bärare av demokrati. Vi kan kalla det för en cirkel där vi dels lär oss historien om vårt parti. Men vi lär oss också praktisk politik. Här har vi valt en riktning. Den riktningen handlar om att försöka förstå vår samtid. Utifrån samtiden formar vi vår praktiska politik.

Det bästa med oss är att vi är många som vill bestämma. Det finns en vilja hos var och en – som är beundransvärd. Vi ser inte varandra som bromsklossar. Istället ser vi möjligheterna att lära oss vad praktisk demokrati är för något. Låt oss säga att det faktiskt är en baskurs i demokrati. Där inte minst härskartekniker studeras och övas på.

Tillsammans har vi konstaterat att socialdemokratin har rätt politik. Vi behöver inte förnya oss. Det vi behöver göra är att påminna om varför vår politik finns. För att vi ska kunna få rösten från andra än de som redan är frälsta är det viktigt med förtroende. På bloggen fyra nyanser av rött läser jag en underbar historia om Mona Sahlins möte med ett gäng ungdomar.

Det var slutet på valrörelsen och det var helt hysteriskt. Vi var ute i Bergsjön och besökte skolor, pratade med människor och inte minst ungdomar. Mitt i allt kaoset så står det en liten grupp med tonårskillar som sneglar åt vårt håll. De ser lite nervösa ut, så där så man kan se på dem att de inte riktigt vet vem som ska våga komma fram. Till sist gör en killarna det och jag blev väldigt förvånad över vad som sen sker. Han lägger en prydligt hopvikt lapp i min hand och säger att ”du får den här om du lovar att ta hand om den väldigt noga. Läs lappen sen”.

Mona Sahlin hann inte läsa lappen men senare under dagen kom hon ihåg och tog upp den där lappen ur fickan och vecklade upp den. På den stod det: Min röst!

Ska vi jobba tillsammans för att nå ut till våra väljare är det dels viktig att vi vet vad socialdemokratin står för. Den behöver inte förändras – utan vi behöver istället tala om vad vi står för. Vi behöver lära oss att argumentera för den självklara rätten att få växa som människor och inte minst rätten till anständiga arbetsvillkor.

När jag därför läser Staffan Lindströms inlägg idag, kan jag inte mer än att hålla med. Elitismen i ett parti som är en folkrörelse är början på en långsam död. Det krävs helt enkelt samarbete och ett flöde. I vår studiecirkel har vi kommit fram till att det är viktigt med demokrati och en insikt om att frihet är att förstå sin omgivning. Vi är ett parti och inte en ledarkult. Det måste bli slut på att leta efter fokus­grupper och att anpassa budskap. Jag menar att vi har flera centrala och viktiga budskap. Det som utgör vår identiteten. Den ska inte behöva suddas ut i desperata försök att anpassa partiet. Så skapas inte förtroende eller ett alternativ som väljargrupperna kan vända sig till och ta ställning för eller emot.

Därför behöver vi stärka vår organisation. Det måste bli ordning och reda i partiet. Vi måste först börja med att värna våra egna ideal och i handling visa vad som är centralt. Vårt partis inriktning är inte ny bara för att vi får en ny partiledare. Vår politik är historielös och värdefull. Det är dags att stå upp för den och värna vår rätt till ett samhälle som tar hänsyn till människans möjligheter att växa. Det finns massor av pusselbitar och alla behöver vara med. Så är det i människans värld. Det är det som gör oss starka tillsammans.

Stockholm behövs och så även Hälleforsnäs, Göteborg, Lund, Malmö, Vimmerby, Kalmar, Halmstad och…. Tillsammans bildar vi nämligen Sverige. Vi har olika problem – men de är sprungna ur samma andas tid. Vi har alla blivit förlorare i jakten på vinsten. Den där stora vinsten. Istället för att faktiskt fokusera på det som ger värde.

Vi måste se till att återupprätta respekten för grundläggande värderingar och inse att de inte är mål som kan eller ska uppnås för att sedan läggas tillhandlingarna. De ska tillämpas. Tänk på tio Guds bud – Nu har jag älskat min nästa, vad ska jag hitta på nu? Den som säger så kommer inte undan med att beskriva sig som förnyare, han skulle ses som lite knäpp. (Bengt Göransson)

Läs gärna alla inlägg nedan. De visar det verkligen är dags att i ord och handling visa att vi är ett parti av rang. Ett parti som bygger på att vi är olika, kunniga, utåtriktade, viljestarka och inte minst har förmågan att ha roligt tillsammans.

Bloggat: Jämlikhetsanden om vikten av att ha ett perspektiv, Martin Moberg om att det är dags att sluta vara alliansens dörrmatta (Tack Martin för länkarna) Peter Andersson om att jobbmatchen står mellan Löfven och Reinfeldt, Göran Johansson om LO:s och partiets vägval, Rasmus Leneforsom respekt för det nya uppdraget, Peter Johansson om att Löfvens princip måste vara 1 partimöte, 3 väljarmöten, Kristian Krassman 1 om inte Löfvens problem, det är Reinfeldts, 2 om att verkligheten ÄR utanför riksdagen, Eva Hillén Ahlström om Mats Knutssons pudel och Huitfeldts halva pudel i Medierna om medierna, Fyra nyanser av rött om Mona Sahlin och den lilla vita lappen, Peter Högberg om partiets stabilitetspakt – en söndagskrönika av det kritiska slaget,  Johan Westerholm om att vi måste ha en organisation som motsvarar partiets värderingar

MediaDN1DN2DN3DN4SVD1SVD2SVD3GPSvDDagens OpinionAbAb2ExpExp2Exp3Exp4DNDN2SvDSvD2,SRGPFokus.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometern,Öppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s