Medias val eller vårt?

Onsdag den 25 januari 2012 återfanns en insändare i Eskilstuna Kuriren (som är ett gott exempel – nå oftast). Faktiskt har jag gått och tummat på den i flera dagar. Den är helt fantastisk. Därför har jag helt frankt kopierat texten. Nästa blogginlägg kommer att handla om de reflektioner som jag gör kring medias betydelse för demokratin. Någonstans måste vi ställa oss frågan, är det vi som väljer eller media?

Grattis media – ni tog farlige Juholt!

Till slut lyckades ni bli av med Juholt … ett lysande exempel på vad undersökande, ihärdig och beslutsam journalistik kan leda till. Inte en felsägning, inte en tvekan, inte ett felaktigt avdrag missade ni i jakten på det lovliga bytet. Det är så en slipsten ska dras! Låt dem inte komma undan! De stora skurkarna, de som hotar vår ekonomi och välfärd, vår demokrati och trygghet. För så måste ni väl ha uppfattat Juholt – som den som kunde välta allt vi gemensamt har byggt upp?

Nu när jag sett vad ni kan åstadkomma är jag mycket spänd på vilket nästa villebråd blir.

För ni kan väl inte nöja er med så lättfångat byte? En arbetarpojke från Oskarshamn som ingen makt hade – och inte mycket till kompisar heller.

Kanske några av dem som har verklig makt? Reinfeldt och Borg som målmedvetet säljer ut våra gemensamma egendomar. Som slaktar och styckar Statens järnvägar så att en massa privata entreprenörer kan tjäna snuskigt mycket pengar på att inte sköta det de tar betalt för. En regering som låter riskkapitalbolag ta våra skattepengar som ska gå till skolan och göra sig feta vinster. Det enda land i världen som tillåter det.

En regering som har världens mest liberala skatteregler när det gäller bolag placerade i skatteparadis. Carema och äldreomsorgen var ganska avslöjande men då sa ju Borg att han skulle titta på det. Så då var det bra med det.

Och Bildts oljeaffärer i Etiopien och lögner i tv-programmet med Skavlan? Då såg man inte några journalisthopar utanför Arvfurstens palats. Granskningen slutade i samma stund som den började. Det kan väl inte vara en klassfråga? Den där bonnläppen från Oskarhamn tar vi väl lätt som en plätt. Han ska inte tro att han är nåt.

Men Bildt, Borg, Reinfeldt och Björklund – de är ju som vi, dem känner vi igen och de pratar som vi. Och så har de ju makt. Då blir det så besvärligt och obekvämt.

För att inte tala om bankerna och storkapitalet som skulle vara urjobbigt att ge sig på. Dem kan man ju inte trycka upp mot väggen hur som helst. Så gör man bara inte.

Grattis i alla fall – att ni tog Juholt! Han måste ha varit riktigt farlig.

Lennart Holmer

 

Media: ETCAb,
Bloggat: Martin Moberg, Röda berget, Peter Högberg och Paul Ronge på ämnet

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometern,Öppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

Annonser

One Comment on “Medias val eller vårt?”

  1. […] om pressetik: Helena Ericsson, Peter Högberg, Martin […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s