Här förlorade vi 300 000 jobb

Flera har idag konstaterat att det kostar oss pengar att låna ut 100 miljarder till 0,1 procent i ränta. Andra har försökt påstå att så inte är fallet. Låt mig säga att båda påstående är intressanta och kräver en närmare undersökning. I min värld handlar det om att vi avstår från utebliven tillväxt och vi får dessutom betala för det redan idag. Anledningen är att räntan uppgår till 0,1 procent samtidigt som vi har inflation. 

Låt mig få förklara. Hur kommer det sig att inflationen är en kostnad? Kort och gott handlar det om att när priserna ökar får du mindre för pengarna. Det kan ske genom att priset ökar för samma mängd tändstickor. Men också genom att priset är detsamma men antalet tändstickor minskar. Det vill säga du får mindre för dina pengar.

Tillväxt handlar om att vi får mer. Det betyder att du får mer verksamhet eller att det reala värdet ökar för en tillgång som tex villan eller tavlan. I det här fallet hade vi i Sverige kunnat satsa mer på infrastrukturen, skolan eller vården.

När Reinfeldt lånar ut pengar till IMF innebär det att vi förlorar 300 000 jobb. Allt beror naturligtvis på hur vi räknar (lön, inflation osv). Frågan är vad vi får tillbaka?

För mig är den självklara vägen den nordiska. Men också att skapa ett samhälle som grundar sig på jämlikhet. Det gör vi genom att satsa på arbeten och välfärd. Genom att skänka bort 300 000 jobb skapar vi ytterligare förutsättningar för ojämlikhet. Det är viktigt att skapa ett förtroende för en stabil grund för ekonomisk tillväxt. En sådan väg är att ge möjligheter till utbildning och utveckling som omfattar alla.

Till detta kommer att vi skrivit under finanspakten. Jag har läst och är bekymrad. Flera av formuleringarna är av sådan karaktär att vi nu står inför en gemensam ekonomisk politik. Vi går allt närmare en samordning. Till detta kommer budgetregler som inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till ländernas olika industrikulturer. Det innebär ytterligare risker för att länder att inte ta sitt ansvar. Samtidigt som de krav som reses riskerar att sätta en slags tvångströja på möjligheterna för ordning och reda. Strukturreformerna är höljda i dunkel och jag är klart öppet kritisk till EU domstolens utvidgade makt.  För att inte tala om vad det ekonomiska partnerprogrammet faktiskt kan komma att innebära för den faktiska stabiliteten.

Anledningen till att jag är för den nordiska modellen är helt enkelt för att vi har en liknande industristruktur. Inte minst kan vi genom att utveckla samarbeten på olika områden bli konkurrenskraftiga. Det kan vi inte bli genom att stötta Grekland. Det kommer tyvärr bara resultera i fler utbetalningar. Vad vi istället kan göra är att bidra med kunskap om hur en statsförvaltning ska fungera. Men för detta krävs ett mandat och det mandatet har inte erhållits genom finanspakten.

Nå, nu ska EU-länderna först uppfylla vissa villkor. När det sker börjar avtalet gälla och då är det upp till bevis för de länder som nu lovat att ta hand om sina egna moral. För det är vad denna ekonomiska kris handlar om. Inget annat än skillnader i synen på moral.

 

Media: SydöstranArbetarbladetVästerbottens folkbladSR 123456,7SVT 123DN 12345678SvD 12GP 12DTDIFolkbladet,VLTVBKAb 12Expr,DNSvD.

Bloggat:Alliansfritt, från noll till 100, Martin Moberg Svenskt Ja och IMF lån, Lena Sommestad om europakten ett sorgens dag, Peter Högbergom gör europakten röd istället för att sitta och tjura, Roger Jönsson om att socialdemokratin måste ta fram en offensiv europeisk politik, Jonas Sjöstedtom att Europakten är dålig för Europa, Tord Oscarsson om europakten,Thomas Böhlmark om vart är drömmen om Europa på väg?, Mikael Andersson om det svenska ja-et till europakten

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometern,Öppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

 

Annonser

3 kommentarer on “Här förlorade vi 300 000 jobb”

  1. Jan gustafsson skriver:

    Med din matematik är det väl bara att skriva ut ytterligare en check på 100 MMSEK så får vi de hett eftertraktade 300000 jobben

  2. […] Widegren, Maria Hagbom, Tord Oscarsson, Parkstugan, iakttagaren, Lena Sommestad, Högbergs tankar och Tord […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s