Fler fattiga barn eller sänkt jobbskatteavdrag?

Tapio Salonen föreläser idag om barnfattigdom i Malmö. Han berättar att drygt 200 000 barn (10%) i Sverige definieras som fattiga. I Malmö är situationen än värre. Här definieras nästan vart tredje barn som fattigt. Orsaken kan variera men ofta handlar det om att föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot sin vilja. När sedan familjens inkomster inte räcker till i vardagen får barnen avstå från mycket av det som deras kompisar gör. En sådan enkel sak som att gå på bio eller följa med på skolresan blir en omöjlighet.

Enligt Salonen skulle det kosta drygt 15 miljarder att ta bort barnfattigdomen. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av jobbskatteavdraget. Eller om du så vill – den blå delen av figuren på bilden nedan.

Vad vill du?

Vad kan du göra?

Vårt land står inför ett vägskäl. Ska vi låta klyftor breda ut sig, eller ska vi gemensamt agera för ett starkare Sverige med framtidstro för alla?

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


3 kommentarer on “Fler fattiga barn eller sänkt jobbskatteavdrag?”

 1. Så bra att du skrev detta inlägg. Tapio Salonen är en mycket välrenommerad forskare i socialt arbete och som också inser de mer långtgående konsekvenser som barnfattigdomen för med sig, både för de enskilt drabbade men också för samhället i stort. Vilka enorma kostnader som kommer på en nota bakefter när familjer och barn/unga far illa och ställs utanför. Det är en kostnad som långt, långt överskrider de 15 miljarder det skulle kosta att avskaffa barnfattigdomen.

  /Eva

 2. Lasse Winberg skriver:

  Med jobbskatteavdrag 220.000 barn eller 11.5 procent jämfört med 2006 / 229.000 barn eller 11.9 procent är lätt att välja,- jobbskatteavdrag och mindre fattiga barn. Har inte barnfattigdoms argument blivit redan färdigt diskuterat, två senaste årsrapporter har barnfattigdomen lägsta sedan 1991 tex. hade 1997 / 433.000 fattiga barn i Sverige enligt Tapio Salonen och Rädda Barns årsrapport. Men då hade S-regering makten och fattiga barn fick inget utrymme i socialdemokratiska politiken eller media.

  • parkstugan skriver:

   Intressanta fakta. Precis som barnministern Maria Larsson som gratulerade sin regering till att barnfattigdomen halverades mellan 1997 och 2007. Problemet där är ju bara att under alla åren däremellan var det en socialdemokratisk regerings ekonomiska politik som styrde. Om utvecklingen nu ska tillskrivas någon regering.

   Rädda Barnen konstaterade nyligen i en rapport ett trenden med den minskande barnfattigdomen nu har vänt. Moderaterna kontrade det icke sanningsenliga utspelet att jobbskatteavdraget hade minskat barnfattigdomen med 13%. Det visade sig vara osant när man tittade på moderaternas eget källmaterial.

   Till detta har du nog glömt bort vem som skapade barnfattigdomen som socialdemokraterna sedan reducerade.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s