Vinster i välfärden tränger undan arbetstillfällen

Socialdemokratin ska inte vela i frågan om vinst. Som medlem i partiet kommer jag tillsammans med flera ta fram motioner för just detta ändamål. Här har det skrivit en mängd olika utredningar (Lärarnas NyheterAB) och det räcker faktiskt att se vad som hänt för att ta sig en rejäl funderare. Är det inte dags att erkänna att välfärden måste grundas på en humanistisk syn? Är det inte dags att erkänna att marknadsekonomin inte är det bästa sättet för kollektiva nyttigheter?

– Skolan ska inte vara en marknad, elevernas behov av en god utbildning inte bero på ett marknadstänkande. Friskolereformen skulle främja mångfald och ge utrymme för att starta skolor med en annan pedagogisk idé. Men nu ser vi en utveckling där vinstintressena ökar, där skolan mer blir en affärsidé än något som ger alla barn en bra utbildning. (sagt 2005 av dåvarande skolminister Ibrahim Baylan) 

Det finns fler anledningar. Idag kan vi se att att allt fler elever har sämre förmåga att hantera förändringar. Fler elever än någonsin går ut skolan utan fullgoda betyg. Det är effekterna av friskolornas intåg och utförsäljningen av skolor. En annan effekt är att vi får betala mer för en sämre utbildning. Skatten som skulle ha gått till fullvärdig utbildning går istället till vinster.

Företagen har mindre bemanning – oavsett om det är lärare eller personal på äldreboendet. Det betyder att eleverna inte får den vägledning som de behöver. Internet är nämligen inte den alltigenom bästa läraren. Precis som de äldre faktiskt behöver personal som ser till dem och inte minst har kunskap om de äldre.  Vi får en sämre kvalitet.

I dag diskuterar Eskilstuna Kuriren vinsten som fenomen i välfärden. Låt mig säga att jag vill inte vara en köpare i den offentliga sektorn. Det är ett helt felaktigt tänk. Vi är inte köpare eller målgrupper som ska vara smarta och kunniga. Det leder till segregation och ett samhälle där vi blir olika hanterade beroende på inkomst.

Skatt ska gå till vad vi anser ska vara verksamhet i välfärden. Punkt! Allt annat är stöld.

Skulle det som Eskilstuna kuriren skriver i dagens ledare ett företag ta ut fem procent i vinst, så motsvarar det ungefär jobbskatteavdraget. Det vi talar om då är hundratusentals nya arbetstillfällen inom den offentliga sektorn som gått till vinst.  Arbeten som våra ungdomar behöver. Arbeten som vi behöver för att bygga ett starkt samhälle. Inget annat.

Det är en fråga om att rusta Sverige. 

Skatt ska därför gå till välfärdens verksamhet. Den verksamhet som vi i vårt samhällskontrakt kommit fram till att vi vill betala för. Vi ska bygga ett samhälle som växer. Det gör det inte genom att vi skapar företag inom den offentliga sektorn. Snarare finns det en risk för att vi utarmar skattebasen. Nedanstående exempel visar bara ett flera exempel.

I tidningen Skolledaren rapporterades om att de tio största privata skolföretagen år 2007 hade sammanlagt 5,2 miljarder kronor i årsomsättning. Deras vinster uppgick till 330 miljoner kronor. Samtidigt hade problemen med vinstmodellen blivit alltmer uppenbara.”De största friskolorna i Sverige gör stora ekonomiska vinster. Samtidigt tvingas många kommunala skolor till åtstramningar eller hotas av nedläggning när elevkullarna minskar. Många mindre friskolor riskerar att gå i konkurs”, skrev Skolledaren. (Lena Sommerstad)

Det är verkligen en lång resa. 330 miljoner kronor som hade kunnat användas på ett annat sätt. Det är viktigt att vi nu ställer alliansen till ansvar. Folk gillar verkligen inte att bli lurade gång på gång. Det är nog som Jinge skriver, dags att börja viska – Men kjesaren är ju naken.

Fortfarande funderar jag…tar moderaterna emot partibidrag från Care(m)a? När ska ni börja redovisa era partibidrag? Eller var ert löfte bara ytterligare en lögn?

Media:E24Wikipedia,  ArbetarbladetFolketSvD 12Dagens ArenaVeteranenEKGP,DN 12GDDagen, DN

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


2 kommentarer on “Vinster i välfärden tränger undan arbetstillfällen”

 1. Leif Ekstedt skriver:

  Det förefaller som om kommunerna saknar kunskap om hur upphandling går till.
  1. Kvalitetskrav – vad vill vi ha. 2. Prisbilden kommer väl från det vi själva har koll på.
  Äldevård i egen regi – vad kostar det (olika i olika län) VAD FÅR VI FÖR PENGARNA.
  Offerten som vi får måste svara mot vad vi begär. Kommunerna är snåla men borde ha en kravlista på sitt bord vad de skall uträtta i vården.
  Säg att kommunen tackar nej och anser att det är för hög kostnad. Då går man tillbaka till de vårdhem man har och försöker minska antalet som arbetar. Detta öppnar vägen dåliga upphandlingar.
  Dick Erixon skriver om detta och hoppar på Stockholms stad. Han är inte Socialdemokrat utan borgerlig. Men han är mycket öppen för att tala om vad han anser – utan att krypa för något parti.

  Dålig upphandling har ju förekommit i Göteborg. Den var inte enbart dålig den var på fel sida om lagen.
  Man kan ju fundera över partifärgen på de som fuskar – gissar på en full hand från Vänster till Höger.

  • parkstugan skriver:

   En upphandling är en otroligt komplicerad process. Det är många faktorer som ska vägas in och jag har full respekt för de som inom kommunen arbetar med upphandlingar. Det är viktigt att vi får veta vad vi får för pengarna, det håller jag med dig om. Precis som det faktiskt kan gå till som du beskriver det. Dvs att de politiker som väljarna valt fattar felaktiga beslut.

   I Stockholm har politikerna fattat beslut om att sälja ut fastigheter till ett kraftigt underpris. Efter ett tag kommer de företag som tagit över verksamheten att värdera om sina fastigheter. Det i sin tur kommer att leda fram till ökade kostnader utan att vi för den skull fått mer verksamhet.

   Kommuner har vid flera tillfällen agerat på ett sådant sätt som inte är lagligt. Många gånger har domstolstrots förekommit. Det är alltså upp till media och oss väljare att välja bättre.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s