Är svaret reglering av politikers agerande och ägarnas kapital?

Just nu sitter jag och lyssnar på Charles Ferguson. Anledningen är Mannheimer&Tengbys program (1.39 in i programmet) som diskuterar dokumentären ”Inside job”. Filmen beskriver effekten av avregleringarna. Det som ledde fram till att bland annat Lehman Brothers konkurs den 15 september 2008. Ansvarig för det som kom att utspelas var vd Richard Fuld. En person som under flera år vägrat lyssna på varningar om bankens riskfyllda verksamhet, i form av högrisklån på fastigheter. Efter kraschen blev Richard Fuld, som under sin tid som vd tjänat miljardbelopp, en symbol för girigheten i New Yorks finanskvarter. Men det blev också ett slags uppvaknande om de problem som skulle kunna spilla över även på ett land som Sverige. Däremot kunde nog ingen förutse hur stora konsekvenserna skulle bli.

Fyra år senare lever vi fortfarande med krisen. Det gör inte de fem som var ansvariga för krisen. Åtminstone enligt dagens radioprogram och dokumentären. Charles Ferguson menar att en del av problemet är en reglering som är för svag i förhållande till vad som pågår. I det här fallet menar Ferguson att ett sådant problem är korruption av myndighetspersoner. Inte bara genom mutor utan också genom andra metoder (som tex aggressiv mobbning).

Vad är då svaret? Lyssna gärna på denna intervju (håll ut den är lite tråkig i början), men det Ferguson menar är att vi måste skapa en reglering som förändrar agerandet. Inte minst ägarnas som i slutändan styr företagets och arbetstagarnas värderingar.

Det här gör mig ännu mer säker på att politiken måste bli tydlig vad gäller vinster i välfärden. Det finns nämligen ingen valfrihet om du är utförsäkrad, sjuk, arbetslös eller för den delen har ett arbete med låg lön. Det är inte heller ditt fel, vilket Röda berget och flera skriver om idag. Istället är det faktisk dags att påbörja resan mot ett samhälle där etik och moral är en förutsättning. Kanske är det som flera skrivit dags att fundera över om det behövs. I det här fallet skulle vi kanske börja med att ha en etikmärkning (ungefär som svanmärkningen) av såväl politiker som företag.

När kommer moderaterna att redovisa sitt partibidrag?


LÄS gärna: MobergRöda berget, HögbergBöhlmarkWesterholm och Andersson

Media (tack peter): DNDN2DN3SvDSvD2SvD3ExpExp2AbAb2Ab3SVTÖstran,

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


One Comment on “Är svaret reglering av politikers agerande och ägarnas kapital?”

  1. […] My Press, Röda Malmö – Fattigdom som trend, Att vara Dobby Mattssons matte, Mikael Persson, Parkstugan, Martin Moberg, Hans Roupier, Lasses blogg – Cynism är inte välgörenhet, […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s