75!?!?

Jaha, så kom effekterna. Alla ska jobba till 75. För det var väl det han sa? Reinfeldt. Tokigare saker har man hört. Men det här tar priset. Sen sa han något om valfrihet. Det tror jag inte ett dugg på. Snarare tror jag på att Reinfeldt med sitt gäng nu har tänkt ut hur de ska urholka systemet för att ge de rätta incitamenten. Du får helt enkelt inte en pension. Du har att välja mellan att inte äta eller jobba.

Kan det bli så illa? Absolut. 

Om vi utarmar vår välfärd. Om vi tillåter vinstintressen i den offentliga sektorn. Om vi inte producerar effektiv vård/omsorg, skola och framför allt bygger ett samhälle som tillåter oss att växa. Det Reinfeldt och gänget är för unga för att förstå är att när vi blir gamla – då händer det saker med kroppen och knoppen. Först ser vi kanske sämre, sen hör vi dåligt och vad värre är kroppen orkar inte i samma takt som tidigare. Vi kan inte bidra på samma sätt som övriga. Oavsett vem du är – åldern drabbar oss alla det är bara att fråga de som var med på 80-talet (ja- du vet Gyllenhammar och gänget).  Därför behöver vi oavsett om vi är tjänstemän, arbetare eller studerande genom hela livet en politik som innebär att vi kan förliga oss på varandra.

Det ska vara lätta band som stärker relationer. Inte ett beroende som skapas av att välfärden monteras ned för att skapa osäkerhet.  Expressen hade en riktigt intressant artikel igår. Rubriken var – Reinfeldt trivs du med fattigdomen? Artikeln beskriver hur inkomstklyftorna ökat. Hur utanförskapet blivit ett allt större problem. Hur många som faktiskt står inför risken att hamna i ett utanförskap.

Kajsa Ekis Ekman skriver:

Under din tid vid makten, Fredrik Reinfeldt, har andelen svenskar som riskerar att hamna i fattigdom ökat från 9,5 till 12 procent i hela befolkningen. Antalet lågutbildade som riskerar fattigdom har fördubblats. Andelen pensionärer som riskerar fattigdom har ökat från 10 till 15,5 procent. Bland utomeuropeiska invandrare är risken 45 procent. Grupp efter grupp är mer utsatt. Är man ung, pensionär, invandrare, lågutbildad, glesbygdsbo, småstadsbo, ensamstående förälder, familj med fler än tre barn, deltidsanställd eller arbetslös – då är risken större i dag än för fem år sedan att man ramlar över gränsen. Kanske kommer du att svara: dessa människor arbetar inte – vi står för en politik där det ska löna sig att arbeta. Men det stämmer inte. Även för gruppen anställda har risken för att hamna i fattigdom ökat under din tid vid makten.

Med utspelet om höjd pensionsålder, har Reinfeldt just ökat sannolikheten för att utanförskapet för denna grupp kommer att permanentas. Särskilt hos kvinnor och särskilt hos de unga som nu förväntas börja arbeta inom offentlig sektor. Förklara för mig varför de kommer att vilja betala skatt och avstå från egen konsumtion för att kunna överleva? Vad värre är att det kommer att beröra alla. Även de som idag kan betraktas som priviligerade för att de har ett arbete.

Valfrihet som Reinfeldt får det att framstå – riskerar att bli ett val mellan pest och kolera. Det är inte vad jag önskar. Jag önskar ett samhälle som ger varje människa rätt att leva i frihet genom att växa och forma sin framtid. För det krävs en trygghet. Att kunna lita på att samhällets regler är vad de är – även när vi närmar oss ålderns höst. Att lita på att socialförsäkringssystemet fungerar.

Små klyftor innebär att tillväxten främjas och ökar även vår framtidstro genom att vi investerar i varandra. Om inte känner ett förtroende för staten, kommunen och dess myndigheter då kan vi heller inte ha tillit. Om vi inte känner förtroende för staten kommer den sociala rörligheten att minska. Produktiviteten har i flera studier visat sig öka i länder där välfärden fungerar.

 

Så jag undrar – när ska du redovisa partibidraget? För jag undrar vem har du nu sålt ut oss till?

Bloggat: Martin Moberg om rövaren, Ett hjärtat rött om klassförakt, Röda bergetOlas tankar ,Kulturbloggen och Leine på samma tema

Media(tack martin) LO-tidningenSRAb 1234SvDDN 12Expr 12, Expr1Expr2 , Expr3 Sydöstran,Dala-demokratenArbetarbladet 12Gotlands folkblad 12EKTV 4 News (1)2HDSVT 123456Dagens Arena

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

 

 

 


3 kommentarer on “75!?!?”

  1. […] som skrivit: Rosemari Södergren, German Bender, Håkan Svärdman, Ann-Sofie Wågström, Helena Ericson, Martin Moberg, Claes Krantz, Peter Johansson, Olas tankar, Martin Moberg, Tokmoderaten, Erik […]

  2. […] Röda Berget, TCO Utredarna, Olas tankar, Kulturbloggen, Göran Johansson, Signerat Kjellberg, Parkstugan,Mitt i Steget, Annarkia, Mattias Lundbäck, Martin Moberg, Mikael Andersson, Staffan , Peter , […]

  3. […] felfokuserad…”, ” Idioten – är det vårt framtida samhälle” , “75?!?“, “M:s backning är inte trovärdig”  […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s