Idioten – är det vårt framtida samhälle?

När jag hör den faderliga tonen som nu börjar gestalta sig, blir jag bekymrad. Det är en ton som får mig att tänka på Hasse Alfredssons film ”Den enfaldige mördaren”. Det är en film som är grym och som visar ett Sverige som det var. Den faderliga tonen och människosynen är mig helt främmande. Den handlar om ett samhälle där människors val är fattigdom eller utanförskap. Pest eller kolera. Om en fabrikör som behandlar människor som ja…kommer ni ihåg citaten?

 • – Fan, man kan inte berätta roliga historier för dig Sven….du är så jävla dum.
 • – Det heter inte idoit, det heter idiot.
 • – Månsson ska inte tro att jag bryr mig om den här skitsumman, det är inte det. Det är principen.

Bekymrad blir jag för att det i tonen kommer rätten att få göra något som inte är i sin ordning. Vi pratar helt enkelt om ett samhälle där människans frihet begränsas och där korruptionen gör sitt intåg. Offentlig sektor måste hålla stången. Det handlar om att erbjuda bra arbetsvillkor och vara en föregångare.

Det handlar om att den offentliga sektorn måste utgöra ett riktmärke för vad som är goda värderingar. Värderingar som gör att vi kan känna social tillit. Inte minst i vårt möte med de som vi arbetar för. Genom ett gott och ärligt arbetsklimat där demokratin och friheten värnas – kan vi nå långt. Det handlar om att rekrytera människor som inte bara är skickliga utan som också värnar samhället.

Så nej till vinst i välfärden. JA till former som leder till ett samhälle vi alla kan vara stolta över. Inte minst ett samhälle som tillåter och ger alla möjligheten att växa. För det är som Lars-Göran Engfeldt skriver på DN Debatt  att privata inslag i offentlig verksamhet skapar en riskzon för ökad korruption. Men inte bara det. Risken är stor för att de som har och får även kommer att hantera de som inte har och får på ett sätt som inte är värdigt. På ett sätt som fabrikören hanterar idioten.

Vill du det?

Sen – när kommer Moderaterna att redovisa partibidraget? 

 

Bloggat: Lena Sommerstad, Martin Moberg,

Media (tack martin): Ab 1234SvD 1234DN 12Expr 12SVTDagens Arena

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


4 kommentarer on “Idioten – är det vårt framtida samhälle?”

 1. ake norrman skriver:

  ” Ja till ett samhälle vi alla kan vara stolta över. ” .Din framtidsvy är skrämmande men tyvärr är inta alla stolta över det samhälle du talar om. det finns många ”fabrikörer” . och de hava den ekonomiska makten och inte endast den. ( många hurrade när Olof Palme sköts) Demokratin är deras vapensköld och kommunismen det dödliga hotet.
  Vi som också anammar demokratin måste använda mun mot mun metoden för att återvinna den gräsrotsdemokrati som inte styrs av betald media eller bossar.

  jag högaktar ditt inlägg.

  • parkstugan skriver:

   De fanns också de som sörjde. Jag tror på människans rätt att växa. För det krävs frihet – men inte styrd valfrihet. För det krävs en ny socialdemokratisk politik och för mig måste det alltid vara utgångspunkten. Genom att vi tillsammans som arbetstagare och arbetsgivare tar ett ansvar för vårt samhälle – det är vår konkurrenskraft.

 2. […] gör hushållen till förlorare“, “Gnällig, orealistisk, felfokuserad…”, ” Idioten – är det vårt framtida samhälle” , “75?!?“, “M:s backning är inte trovärdig”  […]

 3. […] direktiv om översyn, AB, Fler som bloggar: Thomas Böhlmark, Annarkia, Martin Moberg, Parkstugan, Roger Jönsson, Allt snott av Peter Andersson. SvD, DN,Mer på NetRoots för […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s