Eurons påverkan på välfärden

På mindre än tio år har Euron orsakat en kris utan någon liknelse i historien. Björn Elmbrant har precis kommit ut med en ny bok som på ett utmärkt sätt förklarar vad som har hänt. I boken berättar han om sina möten med grekiska fackföreträdare, unga arbetslösa portugiser och demonstrerande spanjorer som tröttnat på nedskärningar och sparkrav.

Precis som våra ungdomar tröttnat på blanketthysterin och en byråkrati som blivit ett hinder för att ta ut A-kassa. Reglerna är så pass svåra att dagens ungdomar väljer bort A-kassan. Till detta kommer kravet på höjd pensionsålder samtidigt som vi ser hur människor i allt högre grad hamnar utanför systemet. De blir utförsäkrade.

Kanske kommer Grekland att gå i konkurs. För de pengar som IMF tagit emot från oss får Grekland betala dyrt. Får de dessutom inte igenom förändringar blir det inget godkännande, inga pengar – bara en klocka som tickar. Björn Elmbrants bok om Europas stålbad. Krisen som slukar välfärden och skakar euron är klokren. Det är en bra beskrivning av hur den ekonomiska krisen, bankernas, som faktiskt lett till ett kraftigt demokratiskt underskott såväl i Grekland, Irland, Spanien som Portugal. Och vem vet hur nära Holland och vi själva är där.

Elmbrandt, tar oss med på en rundtur och tittar lite närmare på Irland som för bara några år sedan fick beröm. Det konstiga är att det även gällde Spanien. För tillväxten ökade och arbetslösheten sjönk. Problemet uppstod med bankerna. Den irländska staten tog över och plötsligt hände det som inte fick hända. Statsskulden skenade och bostadspriserna rasade. Arbetslösheten ökade och Irland bad om nödlån och fick betala vad som skulle kunna betraktas som alltför höga räntor. Ringer det några klockor? Samma sak hände i USA…

Vad orsaken till dessa kriser är – varierar mellan länderna. Men Euron får problemen som finns i respektive land att i ett ögonblink föras vidare. Vi får bära konsekvenserna av en dålig konstruktion.

Nej, jag vill ha ett utökat nordiskt samarbete! Varför inte en gemensam nordisk valuta och centralbank?

Fram till dess får vi nog se allt fler som hamnar utanför systemet. Det är som Martin Moberg skriver, förfärligt och han fortsätter.

Lyckade reformer, inofficiella eller officiella, ger resultat. Detta är lycka för Alliansen:

Arbetskraftssverige fylls av strax under fem miljoner arbetare.Över en tredjedel av dessa saknar nu arbetslöshetsförsäkring. De är utan skydd om de förlorar arbetet.

”Människor vill ha trygghet, vi vill ha sysselsättning, och stora förändringar i arbetsrätten leder till betydande otrygghet”, sade Fredrik Reinfeldt i VA under 2010.

Det måste finnas ett annat sätt. Ett bättre sätt än att spara oss ur krisen. Ett mer demokratiskt sätt att genomföra reformer. Ett svenskare sätt. För den här modellen där företagen och bankerna (IMF, ECB, våra banker och andras banker) inte är med i samhällsbyggandet är inte en bra väg. Tack därför till alla företag som nu satsar på forskning och framtiden!

Bloggat: Martin Moberg ställer frågan om Akassan

Media: Smålandsposten, GP, Expr,SR, Sydsvenskan, AB, Sydsvenskan1, DI, Ny teknik

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 

Annonser


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s