Ålder – vem orkar jobba efter 65?

Få är de som orkar ett helt arbetsliv. Många går i pension tidigare än tänkt. Som en följd får de sämre pension. Till detta kommer framtidens pensionärer. De som idag är löntagare. Här har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden.

För att få ett längre arbetsliv måste arbetsmarknaden förändras. Vi måste börja tala om lösningar där arbetsmarknadens parter bidrar. Arbetsmiljön är en sådan viktigt fråga. Att bara tala om att vi ska ha en ökad åldersgräns känns som ett slag under bältet. Det innebär att vi riskerar ett permanent utanförskap – över generationer.

Därför känns det idag bra att Stefan Löven pekar på vikten av vuxenutbildningen. Att kvinnor ska ha heltid och att arbetsmarknadspolitiken behöver utvecklas där vi stärker arbetsmiljöarbetet. Det behövs för att vi tillsammans ska kunna bidra till ett samhälle som skapar tillväxt. Men det krävs ett gemensamt åtagande.  Regeringen har minskat våra möjligheter till frihet. Istället har vi hamnat i en situation där valfriheten blivit en fråga om pest eller kolera.

Fakta:

 • Cirka 360 000 människor saknar jobb. Ungdomsarbetslösheten är ungefär 22 procent. Det är en hög siffra internationellt och dessutom tar vår regering inte denna verklighet på allvar. Det som är bekymmersamt är också att de jobbcoacher som idag ska lotsa ungdomar till arbeten inte gör sitt jobb. Kritiken är fortsatt hård. Ungdomarna behöver jobb och här finns flera goda förslag från vår förening. Vi menar att det behöver skapas arbeten där blivande pensionärer och ungdomar arbetar tillsammans. Kanske pensionären kan arbeta tre dagar i veckan (med heltidslön) och ungdomen 2 dagar i veckan (med ungdomslön). På så sätt blir alla vinnare i systemet.
 • 2011 är 1,8 miljoner av befolkningen över 65 år, nästan var femte svensk. 2060 kommer motsvarande andel att vara 25 procent. Idag är knappt 500 000 personer över 80 år, om 20 år är de nästan 800 000. Källa SCB.
 • Idag beräknas den återstående livslängden efter 65 år till 18 år för män och 21 år för kvinnor. Den har ökat med 2,2 respektive 1,3 år sedan pensionsreformen infördes 1994. Källa SCB
 • Den demografiska utvecklingen innebär att de som förvärvsarbetar måste försörja allt fler. Med en hög långtidsarbetslöshet försämras förutsättningarna att långsiktigt finansiera pensionerna. Vi får därtill en växande grupp medborgare som riskerar få mycket låga pensioner till följd av att de utförsäkrats och/eller ställts utanför arbetsmarknaden under en längre tid.
 • Pensionsåldersutredningen har i uppdrag att både se över åldersgränserna i pensionssystemet och att titta på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.
 • Flera av de regler och försäkringssystem som är knutna till arbetslivet gäller inte, eller gäller i begränsad omfattning, efter 65 årsdagen. När avgångsskyldigheten i pensionssystemet ändrades till 67 år anmäldes det till ILO. Att ändra åldergränserna kräver därför både ordentlig utredning och diskussioner med arbetsmarknadens parter.

4 kommentarer on “Ålder – vem orkar jobba efter 65?”

 1. […] som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Helena Ericsson Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]

 2. Kjell Nordberg skriver:

  Jag opponerar inte mot det du skriver i din artikel. Vill bara svara på din fråga. Jag skulle både orkat och velat arbeta längre än till 65. Och det är jag inte ensam om. Därför förespråkar jag att pensionsåldern ska bli mer flexibel. Det innebär inte att jag vill se en massa negativa effekter av en sådan förändring.

  • parkstugan skriver:

   Som förslaget ligger handlar det om att förlänga intjänande perioden. Dvs vi ska jobba längre för att nå samma pension. I grunden tror jag det är hälsosamt med många olika människor på en arbetsplats.

   Redan idag kan du som pensionär jobba till 67 år. Tyvärr är arbetsgivarna inte alltid lika pigga på att låta personer jobba vidare (såvida man inte kör buss förstås – där kan du jobba på timme fram till dess att någon tar körkortet). Det finns med andra ord en hel del att göra för att låta alla människor växa för att få använda sin frihet. Där är vi helt överens.

 3. […] Exp, SVT, SvD, Exp,Martin Moberg, Björn Andersson, Helena Ericson och Johan Westerholm har också kollat på TV Mer på NetRoots för progressiva bloggare och […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s