Tänkte inte på det…ska vi leva på lönen också?

Folkpartiet i Eskilstuna har lagt fram ett förslag. Det går ut på att införa ungdomsavtal i kommunen. Ungdomsavtalet ska utgöra 75 procent av lönen under minst ett års tid. Riktigt elegant eller hur?

Jimmy Jansson, kommunstyrelsen ordförande i Eskilstuna, säger så här på Facebook.

”…Ser fram emot de fortsatta förslagen om att införa ungdomspris på mat, el och värme. Eller på kläder och barnomsorgsavgift. Kanske på bensin och bilar också? På tågkortet till stockholm? Om ungdomar ska tjäna mindre fast de gör samma jobb som en äldre, ja då måste det bli billigare att leva för unga. Det är ju logiskt. En yngre kan tom vara mer produktiv än en som är äldre och lite sliten. Och sen trodde jag det var arbetsmarknadens parter som förhandlade lön. Inte politiker. Men FP har väl övergett den svenska modellen…”

Det här vet ungdomarna redan. På vägen hem idag hörde jag två ungdomar (tjugo årsåldern) som pratade om hur det var att söka jobb. De var modlösa och vad som imponerade mest på mig – var ivern att hitta en lösning. Killen funderade på att ta ett jobb på ett cafe i Stockholm. Men när kompisen berättade vad biljettpriset var sjönk modet. För lönen var för låg för att betala mat, el och hyra i Flen och åka kommunalt.

Varför är det här inte en bra ide? En stor arbetsgivare som kommunen kommer alltid att vara ledande i såväl prissättning som vid lönebildning. Det skulle på kort sikt gynna företagen – men på lång sikt vara förödande för dem. Har inte ungdomarna råd att konsumera – vad ska då företagen hitta sin framtida marknad?

Det måste vara så att vi pratar olika. För vi vill nog alla ha en lön som vi kan leva på. Kanske är det så med FP att det behöver en språksnurra…lyssna och njut 🙂 För annars blir det nog lite trassligt.

Bloggat: Tack Martin MobergAlliansfritt Sverige om arbetsmarknadsministern som inte tror att du kan räkna procent, Ola Möller om är det moderaternas officiella hållning att arbetslösa slarvar med hygienen?, Ett Hjärta Rött om att den (m)an älskar den agar (m)an, LO-bloggen om att trygghetsmyten är vår fiende,Ann-Sofie Wågström om moderat felsyn vad gäller plusjobben, Claes Krantzom vad ingår egentligen i den moderata minoritetsregeringens nya terrorplan?, Annarkia om har alliansen valt sida?, Tokmoderaten om att Max maximerar mediaexponeringen?

Media: AiP 12Västerbottens folkblad 12SR 12DNSVTGPExpr,SVTDagens ArenaSydöstranArbetarbladet, Eskiltuna Kuriren, Folket

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser

One Comment on “Tänkte inte på det…ska vi leva på lönen också?”

  1. […] som skrivit: Helena Ericson, Olas tankar, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Helena Ericson, Peter […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s