Godwins lag och effekten av ojämlikhet

Debattklimatet i Sverige har hårdnat. Det uppmärksammar idag Anna Ardin, såväl i ett blogginslag som på Aftonbladet. Det som en konsekvens av Hägglundsinsändare, den kan du läsa här. Tyvärr måste jag hålla med Ardin och konstaterar att tonen hårdnat betydligt.

Jag ska börja med något ovanligt. En Tranströmer dikt.

”Det har hänt något.

Månen lyser upp rummet.

Gud visste om det.”

Frihet ersätts allt oftare med begreppet valfrihet. De som gör så menar ofta att de är synonymer. Men orden har helt olika betydelser. Valfrihet innebär att vi väljer från ett redan valt sortiment. TV – är ett sådant fenomen. Du väljer mellan kanal 3 eller kanal 4. Mellan att se Aktuellt, Rapport eller Nyheterna på TV3, TV4 eller varför inte någon av playkanalerna.

Valfrihet innebär att vi antingen blir förlorare eller vinnare. Om  du väljer fel är du en förlorare och om jag väljer rätt är jag en vinnare. Skulle jag råka välja fel är det säkert ett misstag. Iallfall kommer du med största sannolikhet inte veta om att jag valt fel. För vem vill framstå som en förlorare? Eller för den delen huvudlös?

Frihet å andra sidan sett handlar bland annat om möjligheten att fritt röra sig, diskutera, skriva och samtala. På det sättet söka sig efter vad som är den egna gåvan eller livsmålet. Det är oändligt och har egentligen bara en begränsning. Vi får inte hindra andra i vår egna strävan. Genom att hindra andra reducerar vi deras möjligheter att växa.

Med detta kommer att vi alla måste ges möjligheten att växa. Det gör vi genom att lära oss vad gemenskap förutsätter som respekt men också att värna jämlikhet. För ojämlikheten leder oavsiktligt till att maktutövningar och hot. Ska vi inkludera måste vi också lära oss att förlora. Men inte ensidigt. För i ensidigheten och nyttjandet ligger något som inte heller är bra.

Den ungdomsarbetslöshet som nu tycks ha permanentats på 20 procent precis som sjukförsäkringssystemet. En tydligare definition av helvetet gör inte vare sig arbetsförmedlingen eller försäkringskassan till ett trevligare ställe att besöka, det skriver Peter Andersson på LO-bloggen. Samtidigt föreslår regeringen omfattande förändringar i den svenska modellen. Det är så pass komplext och omfattande att jag rekommenderar dig själv att läsa förslaget som är lagt från fackförbunden – här – istället för de artiklar som nu skrivs i media. Det är inte rakt igenom likt de förslag som lämnats av olika parter, vilket Ylva Johansson idag påpekar.

Kvinnor, Män, Kristna, Barn och Islamer - alla är vi människor med rätt att växa

Bloggat: Martin Moberg, Cordialis – Anna Ardin, Peter Johansson

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser

4 kommentarer on “Godwins lag och effekten av ojämlikhet”

  1. parkstugan skriver:

    Lasse, ditt inlägg togs bort för att det inte hörde till ämnet.

  2. parkstugan skriver:

    Ska du ange siffror får du också tala om var ifrån dessa är tagna. Annars ryker inlägget.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s