Marknadsmisslyckanden begränsar friheten

Socialdemokraterna lade igår fram ett förslag som ska ge kommunerna möjligheter att finna olika typer av lokala lösningar. Anledningen är att vårdföretagen inte har skött sitt uppdrag. Det är inte en fråga om kvalitet. Det är en fråga om att de har tagit våra skattemedel till annat än verksamhet. Utförsäljningen av fastigheter till rea-priser är bara ett i raden av saker som upprör. För att inte tala om att de privata vårdföretagen enligt Socialstyrelsen genomgående har en lägre bemanning. Något som också fått direkta effekter på enskilda människor. Människor som inte kan försvara sig själva.

Det är upprörande att regeringen har ordnat en reform som leder till vanvård. Som leder till att företagen genom höga räntor och avkastningskrav på uppskrivna fastigheter (som reades ut) bygger upp en kostnadsstruktur vars enda syfte är att dölja de faktiska vinsterna. Det är inte i sin ordning. För att inte tala om den kostnadsapparat som det kostar oss skattebetalare att kontrollera att företagen gör rätt. Istället för att dessa pengar används till verksamhet.

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen. Det är ren stöld. Inget annat. 

Förslaget som är lagt är i helt rätt riktning. Det skapar ordning och reda. Inte minst ger det kvinnor möjlighet att konkurrera på lika villkor. Det skapar också arbetstillfällen för alla som vill arbeta med vård.

I det här fallet verkar högern mer än lovligt förvirrad, precis som Peter Johansson skriver på sin blogg. Kanske beror det på att det faktiskt är ett marknadsmisslyckande. Valfriheten begränsar därmed friheten.

Kent Persson försöker få det att handla om för eller emot “valfrihet“. I Perssons värld är den som vill ge kommunerna ytterligare en möjlighet att ställa krav på sina leverantörer emot “valfrihet“. Den som vill utöka sortimentet med ytterligare en vara är emot “valfrihet“.

Vi Socialdemokrater är ett stort parti utan en Schlingmann. Det innebär att att olika S-märkta kommuner och landsting väljer att i dialog med väljarna skapa olika vägar att nå fram till målen. Förslaget innebär att kommunerna får ytterligare ett verktyg till sitt förfogande, nämligen nya möjligheter att ställa krav vid all slags offentlig upphandling.

Jag förstår inte varför Persson är emot att en kommun skulle kunna införa LOV eller lägga ut verksamhet på entreprenad, men kunna begränsa möjligheterna att föra skattepengar till skatteparadis.

Red rose

Image via Wikipedia

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen,Bloggar.seNyligen

Annonser

2 kommentarer on “Marknadsmisslyckanden begränsar friheten”

  1. Erik Gertkvist skriver:

    Nej. Det är inte marknadsmisslyckanden, utan politikermisslyckanden, vi ser. Marknadsmisslyckanden brukar lösas – antingen av marknaden själv, eller genom politiska ingripanden. Men politikermisslyckanden sopas under mattan, upphöjs till Gudomlig Sanning eller ignoreras.

    Ta bara kronförsvaret 1992. Ohållbart och idiotiskt, gynnande enbart de storföretag som kunde sälja kronor och köpa utländsk valuta (samt valutaspekulanterna). Alla riksdagspartier var med på det. Men ingen har lärt sig något.

    Så politiken borde verka under samma krav på uppmärksamhet och tillsyn som kärnkraften.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s