Fina ord sätter inte mat på bordet

Varje månad dras skatt från vår lön, pension, A-kassa eller för den delen sjukpeng. Till detta kommer att vi betalar moms och avgifter. Ibland går pengarna till staten, kommunen eller landstinget men vem som bestämmer över dessa medel som sedan ska omfördelas är ibland högst oklart. Ett samhälle som skapar tillväxt bygger inte på att vi får människor att skämmas. Det bygger inte på att vi medvetet bygger upp en struktur som påminner om de skolor som moderaterna varit med och etablerat. Ett samhälle som är starkt och friskt utgår inte från resonemanget: ”Att göra rätt för sig är att arbeta.”

Om så vore fallet, vad gör då de som lever på sitt kapital eller på vinsten från sitt företag? Det undrar jag. Fina ord sätter nämligen inte mat på bordet.

Låt mig hålla det här enkelt. Skatt betalar vi alla. När privata utförare går in i den offentliga sektorn då ökar våra kostnader. Det sker inte över en natt och det sker inte över tio år. Det sker när företagen blir så pass stora och starka att de kan göra vad de vill. För den som önskar sätta en vänster-etikett på detta så har jag bara en mening till. Detta är nationalekonomisk högerteori. 

I USA lanserades en hel del privata projekt på 1980-talet. Professor Donahue har i sin forskning konstaterat att det blev inte bättre. Snarare sämre. Färre fick tillgång till en genomsnittlig god vård. Det blev fler större koncerner och precis som canser när den upptäcks försent gick de som var fattiga allt längre med sina sjukdomar.

För mig har vinster i välfärden ingenting med upphandling att göra. Vi kan ha hur många kontroller som helst och ändå blir det fel. Vad det handlar om är att vi  måste se till att värna en äldreomsorg och en vård som ger en genomsnittligt god omvårdnad. Det som är guldkant – där kan de privata utförarna vara med. Men det ska då inte betalas av skatt. Kanske det istället ska betalas genom försäkringar eller ur ett eget förvärvat kapital. Men inte via skattesedelen. En marknadsbaserad stat har inte framtiden för sig. Den måste hitta en kompromiss och glömma det globala perspektivet. Det skapar inte tillväxt. Det skapar bara en värld där ingen förstår vad som kan göras för att göra saker bättre.

Hopp bygger på att vi är ärliga. I det ligger också att erkänna när en politik är misslyckad. Moderaterna har misslyckats. Det visar sig igen (arbetslöshet) och igen (sjukförsäkring) och igen (välfärdens månglare) och igen (när redovisas partibidragen?).

Sveriges Radio TV Clock in the 1960s.

Då var det massarbetslöshet - det är så igen

Bloggat: Alliansfritt om moderaternas vallöften, Högberg om egna tvivel kring vinster i välfärden

Media: SVTSvDSvD2,

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen,Bloggar.seNyligen


One Comment on “Fina ord sätter inte mat på bordet”

  1. […] detta har jag skrivit många gånger, som här “Fina ord sätter inte mat på bordet” eller när jag skrev om att “moderat politik gör hushållen till förlorare“, […]


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s