Kvinna umgås mer!

Det är internationella kvinnodagen. Siv Malmqvist låt ”Mamma är lik sin mamma” är fortfarande lika aktuell. Män agerar fortfarande som om de ägde världen och en del tror att de är jämlika. Det har fortfarande inte förstått att jämställdhet i högsta grad handlar om jämlikhet. Det handlar om människors lika rättigheter och möjligheter. Tyvärr är det fortfarande på det sättet att kvinnor i högre grad än män arbetar gratis. De allra flesta av oss kvinnor arbetar och på jobbet mellan 15:51 fram till 16:00, enligt Medlingsinstitutet officiella statistik. Det är inte bara en fråga om att hålla igen lönenivåer utan det är också en fördelning av resurser som i grunden inte är jämlik.

Men håller jag med Platon (427 f.Kr-348 f.Kr)?

Arbetsfördelningen måste ske efter kunskap och skicklighet, inte efter kön. Visar en kvinna att hon kan styra ett samhälle, så låt henne göra det. Visar en man att han bara duger till att diska tallrikar, så låt honom då göra det arbete som naturen har bestämt för hans del.

Faktiskt inte. Ovanstående låter fantastiskt men bakom ligger en retorik som får mig att uppskatta Platons skicklighet som talare. Väl medveten om sin samtid är han medveten om vad som händer med en kvinna som ska ta sig igenom strukturerna, traditionerna, värderingarna och ”häcklerierna”.

Å andra sidan faktiskt. För jag har fått förmånen att jobba i organisationer där genus inte har varit det väsentliga. Utan kunskapen. Vad som händer när det sker är framgång. För just att ta tillvara på olikheterna ger oväntade lösningar och inte minst en förmåga att faktiskt möta hinder på vägen till målet. En studie av professor T. Welbourne från Michigan Universitetet i USA visar att när kvinnor finns med i högsta ledningen då är aktieutvecklingen gynnsammare såväl i kort som längre perspektiv.

Men för mig handlar den internationella kvinnodagen om jämlikhet. De grundläggande mänskliga rättigheterna är inte förhandlingsbara. De som anser sig stå över lagen (oavsett genus) har ett synsätt som inte representerar den socialdemokrati som ska tillåta människor som vill att växa. Det borde inte ens vara svenskt. Kanske därför det är dags att kvotera in kvinnor i styrelserna. Men då inte samma kvinnor överallt eller för den delen unga.

Kort och gott ska kvinnorna som idag är välutbildade  inte behöva bevisa att de är lönsamma för att erhålla samma inflytande i samhället som män. Det kanske är på det sättet att vi måste börja visa det i handling.  Kanske det är på det sättet att vi måste arbeta efter den lön vi får som visstid-, tim- och projektanställda. Kanske de män som fördelar resurserna måste börja tänka om. Tänka på att fördela resurserna mer jämlikt.

Det är dags för att låta alla människor som vill växa. 

Bloggat (tack Martin): Martin Moberg om hundraårsperspektiv, Marika Lindgren Åsbrink om till Anna Sterky – kärleksfullt och solkigt, Alliansfritt Sverige om att jämställdhetsbonusen ökar inte jämställdheten, Enligt O om välkommen till en dag som tyvärr behövs, Peter Andersson om kvinnodagen och Lina Ben Mhenni, Kristian Krassman om ett bidrag på den internationella kvinnodagen, Peter Högberg om en lärdom av Hanna från Arlöv, Martin Mobergs betraktelser om önskan från barnfamiljerna själva att leva mer jämställt, Eva Hillén Ahlström om Stefan Löfven hos Lotte Nord, Helga von Pitbull om att precis så här var det nog inte tänkt, Roger Jönsson om att alliansen i Ystads kommun har slut på idéer – kommunfullmäktige i mars ställs in

Media: Sydöstran 12Dagens ArenaNorrländska socialdemokraten 12,Värmlands folkbladFolkbladetGotlands folkblad 1234Arbetarbladet 1,2Västerbottens folkblad 12ÖstranSvD 1234567DN 123456,AbLO-tidningen 1234Expr 12GP 1234SVTSR 12

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen,Bloggar.seNyligen

 

 

 

 Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s