Frihet och frihet igen

Igår hände något i Eskilstuna. Det var säkert meningen att få ett större genomslag. Att bli startskottet på något. I Folket beskrivs det som hände som en mörk dag och i Eskilstuna Kuriren som ett misslyckande för demokratin. På facebook reagerade Kommunalrådet Jimmy Jansson – med ett argt uppmanande till alla att istället för att kasta sten – vända demonstranterna ryggen. Senare på dagen ställdes all tågtrafik från staden av och en bit ifrån kunde vi konstatera att informationen om vad som hände inte förmedlades till resenärer som fick gå av för att senare invänta bussar.

Det är aldrig rätt att begränsa en annan människas frihet. Det är aldrig rätt oavsett om det är extremhögern eller vänstern att att tillämpa våld och skada människor. Det är samhällets uppgift att se till att värna yttrandefriheten. Det är allas vårt ansvar att se till att protestera sker utan att skrämma familjer och barn. För det är på det sättet att i en demokrati har alla rätt att demonstrera. Vi kan visa vårt missnöje – genom att vända dem ryggen. Men inte genom att använda våld.

Men fick verkligen de som nu agerade vad de ville? Även om resande personer tog sig till staden från andra delar av landet – blev inte genomslaget så stort. Lokalt kanske och ett litet inslag på nyheterna. Ändå dominerades inte informationsflödet av händelsen. Det blev inget uppror.

Det blev istället tågkaos, glassplitter och skrämda barnfamiljer. Ingen gillade resultatet och därmed har de som sökt uppmärksamhet inte lyckats. Gratis reklamen slog tillbaka och fler än någonsin har förstått varför våld inte är lösningen. Fler än någonsin har förstått varför det är viktigt att värna friheten och demokratin.

Kanske det i förlängningen – inte blir en mörk dag – utan snarare dagen när fler förstod vikten av att värna friheten och inte minst att vi tillsammans kan hjälpas åt att sträva efter ett bättre samhälle. Ett samhälle där jobb skapas och arbetare inte längre reas ut.

Naiv? Ja- ja minsann.

 

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Eskilstuna City Hall

Eskilstuna Kommunhus (Photo credit: Vilseskogen)


 Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s