Sluta prata resursbrist

Vinster i välfärden. Ni vet vad jag tycker. Att låta våra skattepengar gå till annat än verksamhet är fel. Det är till och med olagligt. Nå en slipad jurist skulle säkert kunna få det att verka lagligt. Men faktum är att sälja något till ett underpris handlar inte bara om att värdera en tillgång i form av en fastighet – utan även verksamheten. Kundstocken och inte minst framtidens intäkter.

Precis som Lena Sommerstad ställer jag mig frågan varför? Varför går det inte att förbjuda vinster i välfärden? Det har varit på det sättet. Vi har haft verksamhet som balanserat. Istället har vi idag bolag som tar ut miljardvinster varje år. Jag förstår att de vill att det ska verka omöjligt. För de ser vad som händer framöver.

Vi har inte resursbrist. Det finns inget tak för skatt och framför allt är sannolikt att Sverige faktiskt med socialdemokratisk välfärdsmodell kommer att ha råd. Vi har enorma tillgångar. Dessa tillgångar ska vi vårda och gemensamt använda. Det ska inte säljas ut för att privata aktörer ska hämta hem vinster. För att sjuksköterskor, läkare, lärare ska jobba mer för mindre lön. För att äldre inte ska kunna få någon mat.

Vi har ett gigantiskt överskott att se fram emot. De kan vi använda till en välfärd och inte minst till normala arbetstider för kvinnor och mer jämlika löner.

Därför tänker jag ge mig själv ett lästips. Jag ska läsa Daniel Ankarloos bok ”Välfärdsmyten”. Sen ska vi ta kål på myterna. För jag vill ha en infrastruktur som fungerar – för alla. Inte bara för de som bor i storstäderna. Jag vill ha en skola som inte leder till att C-lag skapas och jag vill som kvinna ha samma lön som en man. Det handlar inte om att vi är dåliga på att förhandla. Det är ett systematiskt agerande.

Myt 1 - Vi har inte råd med välfärden

Skrivit :AB, Sommerstad om vår goda ekonomi och vinster, Martin  Moberg om pensioner,

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


4 kommentarer on “Sluta prata resursbrist”

 1. Bengt Nilsson skriver:

  Men den stora strykpåsen idag är vi nuvarande och kommande pensionärer. När man blir pensionär försvinner i ett huj halva och mer av inkomsten. Och samtidigt, liksom för de sjuka och arbetslösa, kommer man inte i åtnjutande(?) av de jobbskatteav(bi)drag som friska och i trygghet arbetande människor får del av. Samtidigt så har de vanligaste PPM-fonderna backat med över i genomsnitt 50% de senaste tre åren samtidigt som den sk bromsen slår till (vilket också är ett resultat av de dåliga fondresultaten). Det hade varit bättre att satsa de jobbskatteav(bi)drags-pengar (mer än 80 miljarder) som friska, i ekonomisk trygghet arbetande människor får del av, till att förhindra att bromsarna slår til för pensionärernas utkomst!
  Och varför är pensionärerena så tysta här i Sverige mot den orättvisa som visas mot oss av denna högerregering (liksom även Persson-regeringen visade).

  Bengt Nilsson, klassisk sosse och pensionär

 2. Jonny Disenfeldt skriver:

  Bengt : Som pensionär (liksom sjuk/arbetslös) slipper du betala allmän löneavgift som är ca 10% skatt ovanpå bruttolönen. Den betalar bara de som arbetar. En extra statlig skatt.

 3. Bengt Nilsson skriver:

  Jaha, och när den löneanställda arbetaren får jobbskatteavdrag kommer det surt efter vid pensionen eftersom det betalas in mindre till hans pensionskonto!
  Men detta är helt i högerns ideologi att man till slut skall ta privata försäkringar till allt mellan himmel och jord mellan födsel och dödsel! Och vilka gagnar detta förutom de privata försäkringsbolagen. Jo de av högern berikade rika medan de sjuka, arbetslösa och pensionärerna sorteras ut till kommunala fattigvårdsinrättningar och soppköer!

  Bengt Nilsson, klassisk sosse som håller på att sorteras ut

  • Jonny Disenfeldt skriver:

   Bengt : Så då förstår du äntligen att vi som arbetar betalar mer skatt på en lön än du som pensionär på motsvarande uppskjutna lön och inte tvärtom som du hävdade ?

   För övrigt, avgiften till pensionssystemet är oförändrad och tas ut på bruttolön innan jobbskatteavdrag.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s