Regeringen lämnar väljare vind för våg

Dagligen möter vi uttrycket miljard. En miljard är tusen miljoner. Hur många vet vad en miljon är? Skulle vi räkna en miljard skulle det ta drygt 63 år. Nästan en livstid. Visst är det abstrakt? Därför blir det konstigt när jag hör att det kommer att bli ett överskott i sjukförsäkringen. Överskottet bygger på minskade utgifter för sjukersättningen. Det vill säga färre får ersättning när de är sjuka. Totalt beräknas överskottet bli drygt 9 miljarder.

Att i dessa tider då ha massarbetslöshet är inte i sin ordning. 70 000 människor har varit arbetslösa mer än två år. Ungdomsarbetslösheten ökar och det är som Stefan Löfven dags att agera annorlunda. Den viktigaste frågan kan då knappast vara Kärnkraften. Den viktigaste frågan måste vara att regeringen fokuserar på sitt ansvar. Att minska arbetslösheten.

Regeringen tar inte sitt ansvar utan lämnar oss väljare vind för våg. Det är ett resultat av att Alliansen fullbordat normpolitiken. Ni vet det där som kallas för incitament och ska leda till att vi ändrar beteende och värderingar. Alliansen, regeringen och moderaterna har genomfört ett antal åtgärder som lett till sänkt a-kassa, jobbskatteavdrag, höjt pris för fackligt medlemskap, färre resurer till arbetsmarknadspolitiken, rehablitiering och sjukersättning för att inte tala om arbetsmiljöarbetet.

Det är viktigt att det finns en balans på arbetsmarknaden. Vi vill inte ha en ekonomisk och social misär. Utslagning av medmänniskor och inte minst på sikt osunda offentliga finanser. För om vi bygger ett samhälle rätt – då har vi tillväxt. För det krävs att vi satsar på investeringar och inte minst en jämlik lön. För jag förstår fortfarande inte varför jag som kvinna ska ha lägre lön än en man. Särskilt inte när vi har samma osäkra arbetsmarknad, utbildning och arbete.

Fakta sparkar och Stefan Löfven är påläst. Det märks om inte annat i Lördagsintervjun. För mig är det härligt att höra att alla människor ska inkluderas. Till motsats mot den förda moderata respektlösa politiken som faktiskt handlar om att kontrollera människors beteende. Exemplen är många. Skatteavdraget ska få fler jobb, anlita städhjälp, renovera kök, gå mer på restaurang, skänka pengar till välgörenhet, färre ska få ersättning från A-kassa  och flera av detta har har haft en effekt. En sådan effekt är att det idag finns för få jobb, fler har börjat ifrågasätta varför skatt ska betalas och inte minst finns det säkert fler som försvarar sin förda politik i tron på att hungriga vargar jagar bäst.

Vad som händer är att utanförskapet ökar. I detta kommer en känsla av olust. En känsla av att individen ställs till ansvar för något vi inte själva kan påverka. För jag tror helt enkelt inte på att lägre löner och sämre villkor är lösningen. Vi måste börja bygga ett Sverige där vi alla får ett utrymme. För det krävs en debatt om frihet och inte minst ett samhälle som ger människor rätt att under ansvar delta. Vi behöver en välfärd som gör att vi tillsammans får ett starkt och värdigt samhälle.

Mer om mikrolånen i Danmark kan du läsa på DN.

Lästips: Roger Jönsson ställer sig frågan om vem som är vinnare, Peter Johansson på temat låglönemarknad och Högberg om vikten av näring i politiken.  Funderar över vad Jinge skriver om opionionsundersökningar. Vi vet att vi har en resa. Den resan slutar aldrig och valet 2014 då hoppas jag att vi har Alliansfritt. Cornucopia, ställer en riktigt intressant fråga, Martin Moberg reflekterar om lönesättning

(Tack Peter för länkar) AbSvDSvD2SvD3DNSVTSRGP.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Annonser

One Comment on “Regeringen lämnar väljare vind för våg”

  1. […] Alliansfritt, Peter Andersson, Parkstugan Joakim JonssonEuropeisk ungdomskampanj för arbeteTCO om sänkta […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s