Ett spöke besöker Eskilstuna – det är våldets spöke.

Det är med förundran som jag funderar på vad som händer i Eskilstuna. Inte minst är jag naturligt nyfiken på vad som utmärker människan när vi gör nya upptäckter. Som vad våld medför, eller brist på reaktion, inför vad som nu verkar vara ett rejält dram i tre akter. Ett slags lustspel där flera verkar ha en närmast hungrande lust att delta i utkanten av våldet. Sverige och Eskilstuna har plötsligt blivit lika våldsamt som övriga världen och jag ryser.

Samtidigt kan jag inte låta bli att reflektera över om detta verkligen är sant. Folk är naturligt nyfikna. Kanske för att ingen riktigt förstår vad det är som händer. Vi är helt enkelt inte med. Vi får inte informationen från våra kanaler och vi har inte heller längre delar av släkten som är de svarta fåren. Vi förstår inte vad som händer och naturligtvis blir därför fler nyfikna och måste utforska vad som händer.

Det är sunt att strunta i sådana signaler. Det är sunt att vara skeptisk – för att det är faktiskt där sanningen börjar. Lika viktigt är det att förstå vad heder innebär för de som nu är med. För de uppfattar faktiskt inte vad som händer som ont. De uppfattar troligtvis sig själva som goda. Som försvarare av något de flesta av oss inte förstår. Eller är det verkligen på det sättet.

Är det kanske på det sättet att Eskilstuna i verkligheten är utsatt för ett spöke? En dröm om heder som på ett sätt är förankrat i vad som kallas för heder? Allt beror, precis som Shakespeare, en gång skrev på hur vi uppfattar det. Vi som är olika varandra redan från början. Vi som till och med är olika så fort vi tänker en egen tanke.

Frågan är alltså – vet de som nu håller på att ta en hel stad i mental ockupation – vad de vill? För jag menar på allvar att detta är en medborgarfråga. Det är en fråga om att visa att vi inte tänker ockuperas av ett spöke. Det är viktigt att stå upp för en stad som har stolta traditioner. Där frihet, respekt och sanning är viktiga delar i vad som kallas för heder.

Så ställ upp och visa en allmän vilja. Den bör komma från var och en av oss. Inte bara Tisdagen den 7 augusti kl 12.00 på Fristadstorget då flera kommer att demonstrera mot våldet i Eskilstuna. Den allmänna viljan måste sträcka sig längre. Det måste komma från oss alla och gälla oss alla.  

Media: Folket, Eskilstuna Kurren, SR, SVT, SVD, Exp, DN

Tidigare inlägg: Hungerspelen, Det censurerade människovärdet

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

 Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s