Vilken väg ska vi gå – fort, lagom eller långsamt?

Ska vi gå fort fram eller långsamt? Vägen är svår. Oavsett vad har jag förtroende för vår partiledning. Däremot måste jag bara ta fram denna lilla bild för att diskutera vilka vägar som är möjliga. Sen har jag lärt mig att det alltid finns en tredje väg. Bilden är inte min utan ett resultat av en diskussion mellan ett gäng bloggare Netroots.

En kris oavsett vilken är ofta resultatet av olika former av frågeställningar som inte har hittat en lösning. Ibland kan det vara ett resultat av att en organisation är stor. Ska alla medlemmar hinna med och tycka eller ska vår partiorganisation klara av att ta diskussionen. Fördelen är att folk som är medlemmar verkligen vill vara med. Men som alltid handlar det om ett tyckande och en läroprocess som måste organiseras. Det är också ett utmärkt tillfälle att ena partiet.

Utgångspunkten måste trots allt detta vara att VU lägger fram ett förslag. Det har varit utmärkt skött från mitt håll sett. Information har kommit och skötts på ett bra sätt av VU. Bra därför att partiets ledande personer tar sig tid att fundera över vad som ska ske och när.

När VU sedan presenterar sitt förslag för Partistyrelsen måste de ta ställning till vilken väg som ska väljas. Den snabba vägen visar på handlingskraft och den långsamma på viljan till demokrati/insyn. Det finns säkert någon som har fler ord – som att den snabba vägen visar att man har ett ledarskap som är villig och kan ena partiet. Den långsamma att det finns en vilja att diskutera politik med gräsrötterna och ta tillvara på den kreativa medlemmens åsikt.

Oavsett vad hamnar vi i ett läge när det blir frågan om en valberedning. I det ena fallet leder det till att vi har en statsministerakandidat och i det andra fallet till att flera kandidater får möjlighet att diskutera sin politik. Det mest spännande är att en sådan utbildning skulle kunna vara upplyftande. För vem vill inte prata om socialdemokratin och vad vi kan göra?

I Hälleforsnäs/Malmköping har vi nu dragit i gång en sådan studiecirkel och det är riktigt spännande. Nå vi pratar inte namn och statsministerkandidater. Vi håller på att lära oss om socialdemokratin och varför den är viktig. I takt med att vi börjar våga fråga och ställa argument kommer också lusten att vilja påverka. Det har lett till att vi nu diskuterar svåra frågor som hur påverkar den globala ekonomin oss, vad händer i EU och hur ska vi här kunna påverka barnfattigdomen?

Praktisk politik behöver kopplas samman med visionerna. Det här är menar jag ett gyllene tillfälle som oavsett om vi väljer den snabba eller långsamma processen måste ta tillvara. För det mest självklara är naturligtvis att få en enad partiledning som kan försvara folkets röst tillsammans med vår framtida partiordförande.

En sådan skulle kunna vara att det finns fog för en snabb process. Anledningen är helt enkelt mediarapporteringen. En sådan klokren analys har Peter Johansson genomfört. Läs gärna hans inlägg och ta själv ställning till vad som är rätt eller fel. Eller gå direkt till materialet här.

Bloggat: Martin Moberg, om herrlösa Duracellkaniner, HBT-sossen om processen i S, Bloggarkivet om vad som komma skall, Johan Westerholm om arvet efter Håkan Juholt, Peter Högberg om beslutspunkter,

Media (tack Martin): CisionSydöstran 12Piteå-tidningenArbetarbladetDala-demokraten 12HDVästerbottens folkblad 123Dagens ArenaLTZ,Värmlands folkblad 12ÖstranFolkbladetNorrländska socialdemokraten,Gotlands folkblad 123FolketAb 1234567YAVLTSydsvHP,SvD 12DN 1234Expr 1234SR 1234SVT 1234567GP

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen


3 kommentarer on “Vilken väg ska vi gå – fort, lagom eller långsamt?”

  1. […] som skrivit: Helena Ericson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peo Wågström, Peter Andersson, […]

  2. Nemokrati skriver:

    På fredag 27 januari anordnar Folkrörelsen Nej till EU en demonstration mot europakten i Stockholm från kl. 08:30 med samling kl. 09:00 utanför Riksdagshuset med anledning av EU-nämndens möte med Reinfeldt om vilket mandat han ska ta med sig till Bryssel – svenskt Ja eller Nej till Europakten. Sprid gärna information om denna manifestation så att det blir uppslutning – det handlar om vår ekonomi och om demokratins vara eller inte vara http://komigenuva.wordpress.com/2012/01/24/fredag-27-januari-kl-09-00-utanfor-riksdagshuset-folkrorelsen-nej-till-eu-arrangerar-demonstration-mot-europakten-val-mott/

  3. […] Martin Moberg / Alltid rött alltid rätt / Parkstugan / RADIKALEN / Peter Högberg / Tokmoderaten / Görans tankar och bagateller / Kulturbloggen / Jens […]


Lämna en kommentar