Vad händer med människosynen i vårt rättsväsende?

Tobias Svedberg föddes med Downs syndrom och lider av svår autism med tvångsbeteenden. Försäkringskassan har, enligt Aftonbladet, fattat beslut om att dra in hans assistenshjälp. Det här kan inte ha varit avsikten med regeringsrättens domslut. Utan måste vara en ren och skär misstolkning.

Enligt 7 § LSS har personer som omfattas av lagens personkrets rätt till insatser i form av särskilt stöd och särskild service som närmare anges i 9 § om de behöver sådan hjälp i sin livsföring och om deras behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Den enskilde skall genom insatserna tillförsäkras goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade. De skall anpassa till mottagarens individuella behov samt utformas så att de är lätt tillgängliga för de personer som behöver dem och stärker deras förmåga att leva ett självständigt liv. (RegR 5040-2007)

För mig är det självklart att Försäkringskassans beslut omedelbart måste upphävas!

Bloggat: Röda Berget, Martin Moberg

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen,Bloggar.seNyligen


3 kommentarer on “Vad händer med människosynen i vårt rättsväsende?”

  1. anybody skriver:

    För dig och mig är det självklart att det här är fel sätt att tolka regeringsrättsdomen .. men inte för försäkringskassan. Bara under förra året användes den för att stänga ute 300 handikappade från personlig assistans .. främst psykiskt funktionshindrade som Tobias, som kan äta men inte klara av mycket annat.

    Den här tolkningen gör att Försäkringskassan kan lämpa över kostnaden för personlig assistans på kommunerna. Men tyvärr så ser kommunerna också en möjlighet att strama åt regelverket genom att använda begreppet ”gaffeln till munnen” och hänvisa till hemtjänstliknande boendestöd .. vilket snart gör LSS och LAS till helt innehållslösa begrepp.

    Jag hoppas att många fler reagerar .. för är vi många så hörs vi och blir en maktfaktor som kan driva fram en reaktion. Det är det enda som kan påverka och göra skillnad för dem som inte kan föra sin egen talan.

  2. Af Dunkelspel skriver:

    I högerns Sverige så är alla som drabbas det nya arbetarpartiets hjärtlöshet enskilda fall som inte kan kommenteras

    .Med ett nytt löfte om jobbskatteavdrag så tystas det sovande folket effektivt.

  3. […] Röda Berget, Anders Frihamn – Skönt med fakta, Lenas tjejer, human labrat, MM, Ola Möller, Parkstugan, Skvitts, Anybodys place – Samhället som hallick och hälare, krulli – betraktelse […]


Lämna en kommentar