Ett bra tal med en ide som börjar där vi står

Håkan Juholt talar nu inför förtroenderådet om att vi tillsammans ska bygga ett bättre samhälle för alla. En sådan vision är att investera i varje medborgare. Det är väsentligt för att vi framöver ska överhuvudtaget klara av morgondagens arbetsmarknad. Det kan inte göras med att vi ska sälja oss billigare. Det handlar om att göra oss alla anställningsbara.´Det handlar om att att företagen måste ta sin del av ansvaret i samhället. De handlar också om att nuvarande regering måste ta sitt ansvar och inte vara så förbaskat osynliga.

Talet är starkt och talet kommer i allra högsta grad från verkligheten. En verklighet som vi alla känner av och till.

Vägen framåt innebär inte att det ska bli sämre. Utan snarare bättre och det kan bara göras genom att vi rustar oss för framtiden. Det är helt enkelt dags att stoppa effekterna av den förda kvartalspolitiken. Den långsiktiga politiken är viktigare. Den stegvisa övergången till privat finansiering i såväl äldreomsorg som i skola är inte bra. Skattepengar ska inte användas till vinst.

Juholt menar att detta är ett systemfel. Den stegvisa övergången till privat finansiering är en utarmning. Det är inte modernt med en infrastruktur som inte fungerar. Det är inte modernt att välfärdstjänster och socialförsäkringar nu håller på att utarmas. Det är inte modernt att fler blir arbetslösa. Det är inte modernt att fler ungdomar ska reas ut.

Bekämpa arbetslösheten är en av de viktigaste frågorna. Genom en kunskapsbaserad ekonomi kan vi se till att alla får möjlighet att få ett arbete och rätten till ett värdigt liv. Det är dags att börja föra en ansvarsfull politik och inte lägga ansvaret på andra. Det är dags för M att ta sitt ansvar för den förda politiken. Vill vi verkligen gå bakåt i tiden? Till en välfärd byggd på allmosor ochh barmhärtighet.

Det är dags att börja rusta Sverige och medborgarnas rätt till arbete, rätt till utbildning och inte minst rätt till demokrati.

Vi ska investera i varandra. Vi måste göra det här tillsammans och vi har en spännande väg framför oss. Vi bygger Socialdemokratin tillsammans. Vår resa ligger framför oss. Juholt slutar med att citera Jenny Wranborgs ord som hon skrev i maj,

För där ditt hopp gett upp,

min styrka,

Där mina krafter tagit slut,

din röst.

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligen

Bloggat: Peter Högberg och Johan Westerholm  analyserar talet, läs mer också på Roger Jönsson om dagens tal, JämlikhetsandenRöda bergetMartin Moberg

Media: (tack Peter) AbAb2AB3AB4SvDSvD2DNDN2DN3DN4ExpExp2Exp3SVTSVT2SRGPGP2.

Daniel Wolski fotograferade

Annonser

One Comment on “Ett bra tal med en ide som börjar där vi står”

  1. […] socialdemokraternas svåraste motståndare inför valet 2014? AB, Expressen, SvD Bloggar: Parkstugan Röda berget, Högbergs tankar, Like this:GillaBli först att gilla denna […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s