Överlever FP, KD och C Alliansen?

Idag har SCB presenterat sin väljarbarometer. Frågan är enkelt ställd – om det skulle vara val idag vilket parti skulle du rösta på. Hade vi såldes haft ett val – hade mandatfördelningen inte sett annorlunda ut. Däremot vad som inte sagts är att de små partierna just nu verkligen lider av att vara med i Alliansen.

Diagrammet nedan visar hur stor andel småpartierna har av de totala antalet borgerliga väljare. I maj 2004 hade Folkpartiet av 100 borgerliga röster 25 som valde att rösta på FP. Skulle väljarna gå till val idag skulle endast 12 borgerliga rösta på FP. Det här visar att Folkpartiet har stora problem – inte minst när det gäller privatiseringsfrågorna kring skolan.

För Centern röstade 14 av hundra borgerliga väljare på partiet. Från att ha varit nere på 10 borgerliga väljare har partiet genom byte av ledare fått en till röst. Centern har problem med att föra ut sin politik och når inte fram. Däremot kan vi absolut tala om en Annie- get-your-gun effekt.

Sorgerligaste är det antagligen för Kristdemokraterna. De har gått från att ha 13 borgerliga röster av hundra till dagens bottennotering 6 av 100. För Kristdemokraterna finns det en risk för att de åker ur riksdagen. Det har jag skrivit om tidigare. Partiet når inte ut med sitt budskap som handlar om privatiseringen av äldreomsorgen.

Det är en medborgarlinje som växer fram. Precis som skrivits om tidigare.

Hur mycket förlorar de små partierna på att vara med i Alliansen?

Bloggat: Martin Moberg – tack för länkarna, Alliansfritt Sverige om att kristdemokraterna är fällda av sin egen paradfråga, Peter Högberg om är botten nådd eller inte?, Kristian Krassman 1 om ett maktskifte, 2 om att medborgarlinjen står emot marknadslinjen, Tokmoderaten om ur askan in i elden, HBT-sossen om att ta itu med de verkliga problemen,Thomas Böhlmark om att väckas upp i en mardröm, Ulf Bjereld, om att Socialdemokraterna är större, Röda berget – väntat resultat

Media: SRSvD 12DNExprDagbladetVBFBÖstranLTDagens ArenaAb 123DNSvDAbExpr

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionenBloggar.seNyligenKommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s