21 önskningar om ett bättre samhälle. Ett samhälle med hjärta

Jag har precis lämnat presskonferensen med Juholt. Det känns hoppfullt. Vi har idagens tal blivit lovade 21 konkreta förslag. Förslag som kommer att handla om rätten till ett bättre samhälle. Ett samhälle med hjärta.

Hur kommer det sig att näringslivet är mer beredd att ta ansvar för den arbetskraft som finns, än dagens regering? Hur kommer det sig att regeringen, tycks ha någon form av beröringsskräck?

Det finns något ohumant i den politik som bedrivs. Den är lika smutsig som den kampanj som bedrivs mot Julholt som person. Frågan är om det inte är dags för regeringen att bedriva politik istället för kampanjer som syftar till att dölja vad det femte jobbskatteavdraget kan innebära.

Ett femte jobbskatteavdrag främjar inte tillväxten. Det leder istället till sänkta löner inom den offentliga sektorn. Något som på sikt kommer att leda till att människor söker sig till privata alternativ. Privata alternativs om kommer att leda till krav på ökad effektivitet. På lite längre sikt, menar jag, att det även finns en ökad risk för marknadskoncentration. Frågan är vad det kan komma att innebära?

Jag tror att det finns en uppenbar risk för att vår sociala infrastruktur ytterligare nedmonteras. Att synen på människovärdet minskas. Den borgerliga politiken är inte politik som skapar det goda samhället för alla, Det skapar troligen ett samhälle där ett fåtal kommer att få det bra. Och med det blir dina livsmöjligheter snarare – en lott.

Det borde istället vara en självklarhet att ta tillvara på de resurser som finns och öka skatteintäkterna genom att se till att fler människor kommer i arbete. Att satsa på människor och att börja bygga det goda samhället.

Arbetets villkor behöver stärkas. Samverkan måste ske med företagen och barnfattigdomen måste hanteras. Jag håller med Juholt om – att inte få ett jobb eller kunna leva på sin lön – det skapar ojämlikhet.

Men inte minst, företagen behöver också en klar och tydlig signal. Satsa på infrastrukturen. En infrastruktur som inte bara handlar om tåg, buss. Det måste också finnas en infrastruktur kring hur samhället byggs.

Hur kommer det sig att regeringen har misslyckats med utbildningspolitiken, att infrastrukturen havererat? Är det som Nils Lundgren sa igår på det ekonomiska seminariet; vet inte regeringen vad statens uppgift är? och jag undrar vet inte regeringen vad vi väljare önskar?

Bambuser:

Egen film från Iphone

Hör intervju:

SVT

Läs mer på:

Regeringens jobbpolitik syftar till sänkta löner

liebreko.se

E24 om jobbskatteavdraget

Bloggat:

netroots.

martinmobergsblogg.blogspot.com

sebastianstankar.blogspot.com

lontagarbloggen.blogspot.com



Lämna en kommentar