Pst Reinfeldt…du glömde något

Idag är enligt SCB närmare 390 000 utan arbete. Det innebär ökade kostnader för staten och minskade intäkter. Det är en förlust för alla de som nu är öppet arbetslösa för att de hamnar i en situation där de inte längre blir attraktiva. De är utanför. De är inte längre innanför och därför inte valbara.

Men om du läser detta och inte är valbar, tro inte att det är på det sättet. Staffan Lindström skriver idag på sin blogg följande:

För att vara anställningsbar så måste enligt mig tre saker uppfyllas.

1. Personlig kompetens

2. Behov av arbetskraft

3. Framtidstro

Visst är det på det sättet. För alla kan inte starta företag eller leva på Rut och Rot-avdrag. Faktiskt är arbetsmarknaden för de som bor på landsbygden eller vill starta ett eget företag svår. Det är svårt därför att om du nu skulle få ett arbete är det med största sannolikhet i någon annan kommun. Det är svårt för om du startar ett eget företag har folk inte råd att köpa dina tjänster.

Ett sådant praktiskt exempel är en ungdom som hittar ett jobb på en restaurang i Stockholm. Ponera att de får 14.000 kronor före skatt. Visste du då att de kommer att få betala drygt 3 500 kronor för att ta sig från  Flen till Stockholm? För att inte tala om tågtider som gör det omöjligt att ha de arbetstider som arbetsgivaren sannolikt kräver och den stora frågan är då? Var ska de bo?

Kontentan (vilket jag skrivet om tidigare – här om vem tror att arbetslösa är lata och här om ungdomsarbetslösheten är en borgerlig fråga och här om att fabricera fakta) är att den som är arbetslös blir instängd i sin egna kommun. Varför? Jo nuvarande regering har gjort alldeles för lite för att se till att kollektivtrafiken flyter samtidigt som priserna inte står i relation till drömmen om en flexibel arbetsmarknad.

Bloggat: Staffan Lindström, Iakttagaren, Martin Moberg

Media (tack Staffan): DN, Arbetarbladet, GP, Hela Gotland, SVT, SVT

Mer hittar du på NetRootsIntressantSAPPolitometernÖppna kriskommissionen,Bloggar.seNyligen


One Comment on “Pst Reinfeldt…du glömde något”

  1. […] Faktum är att vi får betala mer idag än någonsin för att upprätthålla statsapparaten. Skattesystemet har genom sin komplexitet lett till högre transaktionskostnader dels genom ökade administrativa kostnader och dels genom ökat behov av kontroller. Inte minst har de ökade kontrollerna lett till att förstärka utanförskapet och ohälsan. Regeringen har helt enkelt misslyckats med sitt uppdrag. Nämligen uppdraget att se till att vi som medborgare kan försörja oss själva och våra familjer. Då hjälper det inte att ställa frågor till oppositionen. För det är tydligt, precis som jag skrivit att det faktiskt verkar som Reinfeldt och gänget glömt vad deras uppdrag är. […]


Lämna en kommentar